Er zijn online weinig zaken die voor zoveel verdeeldheid zorgen als spoilers: de één vindt het prima om een uur na uitzending alles over een nieuwe aflevering online te bespreken, terwijl een ander dagenlang liever niks verklapt uit angst het voor anderen te verpesten. Met onderstaande twee tips verminder je in elk geval de kans dat iemand ongewild jouw geplaatste bericht te lezen krijgt.
NOTE
Dit artikel verscheen eerder op NU.nl.
Tip 1: gebruik hashtags
In een eerder artikel beschreven we hoe je online spoilers zélf het beste kunt vermijden, bijvoorbeeld door hashtags en sleutelwoorden over een betreffende film of serie tijdelijk op sociale media te blokkeren. Hierdoor zie je berichten niet waar deze termen in vermeld staan.
Je kunt voorkomen dat je iemand spoilt door zelf een hashtag van de film of het programma toe te voegen aan je bericht. Het is geen perfecte oplossing: is iemand vergeten een hashtag te dempen, dan zal deze persoon de spoiler alsnog te zien krijgen. Maar het helpt de groep die wel voortvarend te werk ging. Bovendien biedt het een extra beschermlaag in combinatie met onze tweede tip.
Tip 2: Plaats een ‘ongepaste’ screenshot
Sociale media zoals X en BlueSky hebben een optie waarbij je een geplaatste foto als ongepast kunt markeren. Hierdoor verschijnt de foto niet meteen in iedereens tijdlijn, maar moet een gebruiker eerst op een knop drukken om het beeld te zien. Het is bedoeld om gewelddadige of seksuele content uit tijdlijnen te weren, maar je kunt het ook gebruiken om spoilers te delen.
Heb je bijvoorbeeld een screenshot uit de serie die je graag wil delen, dan kun je hem als ongepast markeren en daarna in het begeleidende bericht vermelden dat er een spoiler in staat. Dan zullen alleen vrienden die hem willen zien doorklikken. Wil je liever je mening delen? Open de Notities-app, schrijf je bericht en maak een screenshot. Die kun je vervolgens als ‘ongepaste foto’ aan je bericht toevoegen.
Let wel op: deze methode werkt vooral op sociale netwerken met chronologische tijdlijnen. Zit je op een site waar een algoritme bepaalt wat iedereen te zien krijgt, dan zal je bericht minder snel bij anderen verschijnen. Het algoritme wil namelijk voorkomen dat anderen jouw mogelijk ongepaste beeld onder ogen krijgen.